Hoe regel ik toestemming bij de Stemra?

Als je een productie in eigen beheer wilt uitbrengen en hiervoor gebruik maakt van muziek die onder het auteursrecht valt, dien je toestemming te vragen aan de rechthebbenden van deze muziek. Voor het verkrijgen van deze toestemming kun je contact opnemen met de Stemra.

Je kunt toestemming aanvragen bij de Stemra door het online formulier in te vullen op hun website. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@stemra.nl met daarin een beschrijving van de productie en welke muziek je wilt gebruiken. De Stemra zal dan contact met je opnemen om verdere details te bespreken en je verder te helpen met het verkrijgen van de benodigde toestemming. Ga naar de website van BumaStemra voor meer informatie en het afhandeling van de rechten voor je cd, dvd of cassette productie in eigen beheer.

Het is belangrijk om te weten dat je voor het gebruik van muziek in jouw productie waarschijnlijk een vergoeding moet betalen aan de rechthebbenden. De Stemra zal je hierover informeren en helpen bij het bepalen van de hoogte van deze vergoeding. Houd er rekening mee dat het verkrijgen van toestemming en het afhandelen van de vergoeding enige tijd in beslag kan nemen, dus plan dit ruim van tevoren in.

Als je op het punt staat een CD of plaat te laten maken, met liedjes die je zelf hebt geschreven, liedjes van anderen of misschien één of meer bewerkingen van bekende liedjes, moet je toestemming regelen om de liedjes te mogen gebruiken. Dit loopt via Buma/Stemra.

Hoe vraag ik toestemming aan?

Je moet je CD of plaat aanmelden en toestemming vragen voor het gebruik van de composities. Je moet hiervoor eerst een account aanmaken als muziekgebruiker op de website van de Stemra. Nadat zij je naam en adresgegevens hebben ontvangen, krijg  je een activeringslink waarmee je toegang krijgt tot de portal van de Stemra. Zodra je dan bent ingelogd, kun je je licentie aanvragen en meteen afrekenen. 

Je geeft daar o.a. aan hoeveel CD’s of platen je wilt laten maken, bij welke fabrikant dat gaat gebeuren en welke liedjes op de CD of plaat komen te staan. Het Centraal Muziekhuis heeft geen eigen productielijn, maar werkt samen met diverse fabrieken. Om de juiste fabrikant in te vullen, kan je de aangegeven lijst van Stemra-intermediairs overslaan. Je kan dan de optie overig/andere (niet in nederland)  aan klikken. Hier kan je vervolgens de juiste gegevens invullen:

Voor CD of (muziek)DVD-producties vul je hier in: Digdisc, Daniszweska 14, 03230 Warszsawa. 

Voor Vinyl-producties vul je hier in: KMP, Piotrkowska 217, 90-451 Lódź.

Aan de hand van die gegevens berekent de Stemra de vergoeding voor de muziekauteurs van de gebruikte composities. Je  kunt direct zien wat je zou moeten betalen als alle composities die je hebt opgenomen door Stemra worden beheerd.  Met iDeal kun je de vergoeding online betalen en krijg je dezelfde dag nog een Bewijs van Licentie van de Stemra.  

Kan het Centraal Muziekhuis deze Stemra vergoeding ook voor ons regelen?

Nee, wij produceren de cd’s niet zelf en zijn ook geen zogenaamde Stemra intermediair. In onze algemene voorwaarden staat dan ook opgenomen dat je de licensie van de Stemra zelf dient te regelen. Dit heeft ook als voordeel dat je niet teveel betaalt, dan wel zelf rechtstreeks je geld terugkrijgt voor nummers waar toch geen rechten (meer) op blijken te zitten.

Mag ik een CD maken met opnamen van andere CD’s?

Nee, dit mag niet zomaar. Je hebt hiervoor toestemming nodig van de eigenaren van die opnamen. In demeeste gevallen zijn dat de platenmaatschappijen of de artiesten zelf. Zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van hen mag je  dus geen opnamen van anderen gebruiken. Deze toestemming moet je zelf regelen met de opname eigenaar. Stemra kan dit niet voor je doen.

Ik heb een liedje opgenomen maar weet niet wie de componist en/of tekstschrijver is…?
Je kunt die informatie vaak terugvinden op internet. Raadpleeg hiervoor handige sites als www.allmusic.com, www.discogs.com of zoek in de titelcatalogus van de Stemra zelf. Zorg er voor dat je de gegevens over de muziekauteurs bij de hand hebt als je de  aanvraag gaat doen.

Moet ik ook een vergoeding betalen voor de CD’s die ik gratis weggeef?
Ja, er is geen speciaal tarief voor promotie-cd’s of cd ’s die gratis worden weggegeven. Je betaalt een vergoeding voor alle vervaardigde CD’s of platen.

Wat is een ISRC code?
De ISRC code is het internationale identificatie systeem voor geluids- en video-opnamen. De afkorting staat voor International Standard Recording Code. Aan iedere opname (track) kan een unieke ISRC code worden gekoppeld. Dat kan worden gedaan tijdens de mastering van de CD of plaat. Met de code is alle informatie over de tracken de eigenaar ervan terug te vinden. Als je van plan bent de liedjes van je CD of plaat ook digitaal aan te bieden, bijvoorbeeld via iTunes of Spotify dan is de ISRC code verplicht. In Nederland wordt de ISRC code toegekend door de Sena. Ben je geen producent, en heb je zelf snel enkele ISRC codes nodig dan kan je hier  aanvragen.

Moet er een Barcode of Streepjescode op de verpakking van mijn CD of plaat?
Een Barcode is eigenlijk een digitaal prijskaartje van je CD of plaat. Aan een barcode kan ook allerlei
productinformatie van je CD of plaat worden gekoppeld. Als je van plan bent uw CD of plaat ook door
winkeliers te laten verspreiden dan is een Barcode handig. Hiermee kan de winkelier je CD of plaat aan
de kassa scannen en afrekenen. Een abonnement voor barcodes kun je verkrijgen bij GS1 Nederland, Amsterdamseweg
206, 1182 HL Amstelveen.  Heb je snel een barcode nodig, dan regel je dat via barcodemaker.nl.

Wat is een catalogusnummer?
Dit is een unieke code die je zelf toekent aan de CD of plaat. Vaak is dit een combinatie van cijfers en
letters zonder spaties. Het catalogusnummer kun je dus helemaal zelf bepalen.